tirsdag 22. september 2009

Når saker får sitt eget liv på nett

VIKTIG MELDING: Kjære tekstelever, læreren deres er syk, smittsom og stusselig - og holder seg dermed hjemme i dag. Men fortvil ikke! Jeg kan selvsagt undervise dere via blogg.
Les denne posten og gjør som jeg skriver, så vil det gå dere godt i timene.
Jeg regner med å være frisk igjen innen hurtigoppgaven torsdag.


Noen ganger går tradisjonelle medier og sosiale medier hånd i hånd, de dilter etter hverandre og mener noe om akkurat de samme tingene.
Men stadig oftere skjer det spennende ting, sett med web2.0-briller:
Saker som de tradisjonelle mediene ikke har rørt (enten fordi de ikke har hatt tid ennå, eller fordi de ikke har brydd seg om å dekke dem), eksploderer i sosiale medier og brer seg ubegripelig raskt. Plutselig twitrer "alle" om det, og bloggere poster kommentarer som belyser alle tenkelige (og noen ganske utenkelige) sider av saken.

Dette skal vi kikke litt på i dag. Les gjennom disse eksemplene. Det innebærer selvsagt å klikke på lenkene, også. Ikke alle lenkene må finleses, her må du bruke vurderingsevnen din:

1. Drittunge-saken

Faksimile fra snever.net

I blant annet denne artikkelen fra bt.no kan du lese om den såkalte #drittunge-saken, og hva som skjedde da en sleivete melding på Twitter bredte seg med lynfart over hele verden (takket være elskverdig oversettelseshjelp fra ivrige brukere av sosiale medier), og førte til at plateselskapet Warner måtte legge seg flate. 18-årige Even ble umiddelbart berømt, og bare fjorten timer senere snakket han om sosiale medier på redaktørforeningens årsmøte.
Her er Evens oppsummering av saken.

2. Blasfemiparagrafen: Bloggere senket regjeringens lovforslag

Faksimile av avstemming på start.no

19.desember i fjor sender Justisdepartementet ut pressemelding om at regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen. Samtidig vil regjeringen utvide paragraf 185 mot hatefulle ytringer.

Samme dag begynner blogginnleggene å komme. Noen få tradisjonelle medier bruker kommentarplass på forslaget neste dag. Deretter blir det stille i pressen, mens bloggerne fortsetter. Daglig kommer det blogginnlegg om saken. Temperaturen er høy, og langt fra alle er enige.

18.januar lanseres et opprop, og nå begynner pressen å snuse på saken igjen.
Da regjeringen trakk forslaget, hadde 8 267 mennesker skrevet under og 4 485 oppropp hadde blitt sendt ut. For første gang hadde bloggerne satt den politiske dagsorden i Norge.
Les Dagbladets oppsummering av saken her.

3. Amazonfail

Bilde rappet herfra.

Sjekk hva som skjedde da nettbokhandelen Amazon.com plutselig begynte å sensurere bøker med homofilt tema/innhold fra listene sine.
Du kan for eksempel lese en veldig god oppsummering her (husk å kikke på lenkene i saken, også), eller søke på nett. Tips: #amazonfail

Oppgave:
Nå har du lest grundig gjennom alt dette, så flink du er!
På tide å undersøke om blogger kan tilby deg alternativ info og kilder i saker som allerede er ganske store i norske medier.
La oss prøve Kongo-saken, med Tjostolv Moland og Joshua French.
Jeg går ut fra at dere har fått med dere en usannsynlig mengde nyhetsoppslag og -sendinger i denne saken. Men hva skriver bloggerne?
1) Let etter bloggposter som tilbyr et annet blikk på saken. Bakgrunnsinfo om Kongo, rettsvesen og kultur, for eksempel?
2) Let også etter bloggposter som kritiserer tradisjonelle mediers dekning av saken. Hva sier de?
3) Lag en post i din egen tekstblogg, list opp linkene du finner.
Husk kildekritisk vurdering: Kan du stole på disse bloggene? Hvorfor/hvorfor ikke?
Er det nyttig å lese dem i tillegg til nyhetssakene? Endrer det synet ditt på saken?

Søketips: Bloggurat har en bloggoversikt.
Google har bloggsøk. Sonitus plukker norske bloggposter.


Har du spørsmål eller kommentarer til oppgaven? Bruk kommentarfeltet!

2 kommentarer:

Marie Svendsen Nerheim sa...

snakker vi karakter?

Hanne sa...

Vi snakker vurdering, men ikke karakter.
Torsdag = karakter.